Küresel ekonomide her ne olursa olsun, her durumda bir ithalat-ihracat pazarı oluşacaktır. İster sabit sermaye malları, ister tüketim ürünleri, ekipman, yiyecek ve içecek ya da başka bir kategori için olsa da, ithalat ve ihracat sektörü yüzlerce milyar dolar değerinde bir sektördür. Çünkü insanlar var olduğu sürece ticaret de var olmuştur.
İthalat ve ihracat aslında sizlerin Çin’den kıyafet, İspanya’dan zeytinyağı, Almanya’dan otomobil vb. ürünler satın alması ile gerçekleşmektedir. Dolayısıyla, başka bir pazarda sükse yapabileceğini düşündüğünüz bir ürün belirlediyseniz, onunla nasıl ithalat yada ihracat yapabileceğinizi öğrenmenin ve bunu bir işe dönüştürmenin zamanı gelmiş demektir.
Unutmayın, sektörde birden fazla türde ithalat / ihracat işi bulunmaktadır.
Ürünlerini farklı pazarlarda satmak isteyen yerli bir firma için mal ihraç eden bir ihracat yönetim şirketi kurabilirsiniz. Bir ihracat yönetim şirketi, satıcılar ile anlaşır, gerekli tüm tarafları faturalandırır ve reklam, pazarlama, paketleme, nakliye, finansman ve benzeri işlerle ilgilenir.
Ayrıca başka bir yol izleyip bir ihracat ticaret şirketi de kurabilirsiniz. Bir ihracat ticaret şirketi, dış pazarların nasıl bir ürün istediğini tespit eder ve ardından, bu ürünü sunabilmek için iç kaynakları araştırır ve bulur.
Ayrıca bir ithalat / ihracat tüccarı olabilir, bir üreticiden mal satın alabilir ve daha sonra bu malları kendiniz paketleyip de gönderebilirsiniz. Bu yöntemi seçtiğinizde, ürünü yurtdışında satmanın tüm risklerini ve tüm getirilerini siz kabul edersiniz.
Yapmak istediğiniz işin kendi gerekliliklerinden bağımsız olarak, ithalat / ihracat işine başlayacak herkesin atması gereken bazı adımlar vardır. Öyleyse, nereden başlamak lazım? Bu yazıda kendi ithalat / ihracat işinize başlamak için size rehberlik edecek altı adımı paylaşacağız.
1. İşinizin Temellerini Atın
İşte ilk adımınız: Yapmanız gereken temel işlemleri tamamlayın. Örneğin işletmenizin genel merkezinin bulunduğu ülkede resmi işlemlerinin yapılması, bir alan adı satın alınması, yasal olarak sahip olmanız gereken işletme lisanslarının alınması vb. gibi.
Bir iş planına da ihtiyacınız olacaktır. İş planınızı yaparken faaliyet göstermek istediğiniz pazarların kural ve düzenlemelerini öğrenmek de yapacaklarınız arasında olmalıdır. Örneğin, Türkiye’ye alkol ve tütün ürünleri getirmek istiyorsanız, alması aylarca sürebilen bir Tarım ve Orman Bakanlığı iznine ihtiyacınız olacaktır.
Yasal olarak arka etiket gerekliliklerinden sigorta yaptırmaya kadar diğer ülkelerle iş yaparken karşınıza çıkacak her şey için araştırma yapmalısınız. GlobalEDGE Market Potansiyeli İndeksi gibi kaynaklarla veya yerel resmi kurum yetkililerini ve web sitelerini ziyaret ederek araştırma yapabilirsiniz.
Belki de en önemlisi, sermayenizin olması gerekmektedir. Başlangıç maliyetleri, başladığınız ithalat / ihracat türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Herkes para kazanmanın para gerektirdiğini bilir, bu yüzden işe başladığınızda elinizin altında sermayeniz olduğundan emin olmalısınız.
Yeni işinizi kurgulayabilmeniz için eğer alabiliyorsanız kendinize uygun ve yıllık ücret kesintisi olmayan bir şirket kredi kartı çıkarabilir, ya da bir start-up kredisine başvurabilirsiniz.
2. Neyi İthal Edeceğinizi Ya Da Neyin İhracatını Yapacağınıza Karar Verin ve Pazarınızı Belirleyin
Bu adım birinci adımla eş zamanlı ilerler, çünkü iş planınızı belirlemek ve hangi düzenlemelere uymanız gerektiğini anlamak için neyin ithalatını ya da ihracatını yapacağınızı bilmeniz gerekir. Bu işe giriyorsanız bunun nedeni, uluslararası ticaret için bir tutkuya sahip olmanız, başka bir pazarda parlayacak bir ürünü keşfetmiş olmanız ya da her iki durumu da yaşıyor olmanız anlamına gelmelidir.
İlk sebebin sizin nedeniniz olduğunu farz edelim. Yurtiçi pazardan dışardaki pazarlara ne ihraç edeceksiniz? Belki Hindistan’dan Türkiye’ye araba yedek parçalarını veya Türkiye’den Avrupa’ya tekstil ürünlerini seçeceksiniz. Genellikle ithalatını ya da ihracatını yapmak istediğiniz ürüne ve hedeflediğiniz pazara dair derin bir bilgi sahibi olmanız gerekecektir.
Ancak bu şekilde sattığınız ürünlerin değer önermesinin ne olduğunu ve diğer ithalatçı ve ihracatçıların arasından sıyrılmanıza yardımcı olacak terimleri veya sektöre özgü dili kavrayabilirsiniz.
Pazar araştırması oldukça kapsamlı bir girişimdir ancak cevaplamak isteyeceğiniz temel sorular şunlar olmalıdır:
- Satmak istediğiniz ürün veya hizmet nedir?
- Hedef pazarınız veya son kullanıcınız kim – kitle pazarı tüketicisi mi, yoksa işletmelere veya hükümetlere yönelik mi olacak?
- Hangi ülkeye veya ülkelerden ithalat yada ihracat yapacaksınız?
- Son olarak, ticari ortaklarınız kim olacak?
Ticari ortaklarınız, ithalat veya ihracat sürecinin herhangi bir tarafında muhatabınız olan bir üretim firması temsilcisi, toptancı distribütörü veya perakende satıcısı olabilir.
Bunlar iş yapacağınız insanlardır, yani yaptığınız şey sadece ABD’de işlenmiş meyveleri satın alıp üzerinde “Türkiye” yazan bir kutuya koymak ve birisinin limana ulaştığında onu almasını beklemek olmayacaktır.
3. Tedarikçi Kaynağınızı Oluşturun
Bir toptancı veya üretici firma temsilcisi ile temasa geçtiğinizde, ürününüz için bir tedarikçiyi hedefe almış olursunuz.
Genellikle, Alibaba, Global Sources ve Thomas Register gibi şirketler aracılığıyla da tedarikçiler bulabilirsiniz.
Potansiyel tedarikçinizi Türkiye pazarına (veya satış yapmak istediğiniz başka bir pazara) girmenin faydaları konusunda ikna etmeniz ve ürünlerini yerel depolarından veya üretim tesislerinden genellikle dünyanın diğer tarafında olan başka bir pazara götürmenin lojistiğini sağlamanız gerekecektir.
Belki de kendi tedarikçiniz olacaksınız. İthalatını ya da ihracatını yapmak istediğiniz ürün veya hizmete dair pay satın almanın ne kadara mal olacağını araştırarak, elinizdeki mallar için uluslararası bir ev bulmak amacıyla kendinizi teşvik edebilirsiniz.
4. Ürününüzü Fiyatlandırın
Hangi ürünle çalışmak istediğinizi biliyorsunuz ve hedef pazarınızı belirlediniz diyelim. Şimdi, ne kadar fiyat vereceğinizi belirlemeniz gerekmekte. Genellikle, bir ithalat / ihracat işletmesindeki iş modeli iki temel anlayışa dayanır:
Satılan birimlerin hacmi ve bu hacim üzerinden elde edilen komisyon. Ayrıca, bir ihracat yönetim şirketi iseniz maaş üzerinden veya sabit bir ücret artı komisyon ile de ödeme alabilirsiniz.
Ama çok düşük bir ücret belirlememelisiniz yoksa kar elde edemezsiniz. Genel gideriniz ve ithal ettiğiniz veya ihraç ettiğiniz ürünlerin özellikleri – fiyatı, prestiji, kullanılabilirliği – elbette fiyatınızı belirlemede büyük rol oynayacaktır. Belirlediğiniz sektörde,
5. Müşterilerinizi Belirleyin
Müşterilerinizin kim olduğunu belirlemek veya hedef pazarınızın hakkında bir fikre sahip olmak önemlidir, ancak işin asıl önemli kısmı onlarla bir iletişim yakalamak ve sizden satın almayı veya size satmayı kabul etmelerini sağlamaktır.
Yine, ürünlerinizi sadece Haydarpaşa Limanı’na gönderip onları etraftan geçenlere satmaya başlayamazsınız. Genellikle ilgili lokasyonda distribütör ve müşteri bulmanız gerekir ve bunu yapmanın birkaç yolu vardır. Dijital pazarlama kampanyalarını kullanan kaliteli bir web siteniz varsa, müşterileriniz de sizi bulabilir.
Telefon görüşmeleri yapmak aynı zamanda geleneksel ve kullanışlı bir taktiktir. Bölgenizdeki yerel irtibat kişilerine danışın veya bölgenin Ticaret Odası, ticaret konsoloslukları, elçilikler vb. kuruluşları ile iletişime geçin. Bu kuruluşlar ve ofisler, bir ithalat / ihracat işine başlarken size hayati derecede yardımcı olabilecek yerel bir kontakt listesi verebilir.
6. Lojistik Sürecini Netleştirin
En büyük ve karmaşık adım budur. Ve ev ortamında bu işe başladıysanız, tedarik zincirinizi tamamlamakla birlikte muhtemelen bir ofis alanına taşınmaya kadar çeşitli safhaları kapsayan bir adım olacaktır. Bu adım, ne tür bir ithalat / ihracat işi başlatmaya karar verdiğinize bağlı olarak da önemli ölçüde farklılık gösterir.
Bir ithalat / ihracat tüccarı iseniz, kargolarınızı taşımak için bir nakliye acentesi olarak hizmet eden global bir nakliye firması ile temasa geçmek isteyebilirsiniz – bu size çok zaman kazandırır ve ürünlerinizi bir fabrikadan başka bir depoya taşıma konusunda endişelerinizi de ortadan kaldırır. Onlara işletmeniz ile ilgili bilgileri ve ürüne dair amacınız hakkında detayları ileteceksiniz ve onlar sizin adınıza nakliye sözleşmelerini, sigortayı ve hatta başka bir ülkede gerekli olan çalışma lisanslarını, izinleri, tarifeleri ve kotaları ayarlayacaklar.
Bir ihracat yönetim şirketi veya ihracat ticaret şirketi iseniz, tüm bu süreçleri şirket içinde yapabilir ve hizmetlerinizi pazarlamak için para ve zaman harcamaya odaklanabilirsiniz veya işleriniz büyüdükçe ticari ofis alanı kiralamayı tercih edebilirsiniz.
Temel olarak, ithalat ve ihracatı yalnızca bir dizi operasyon olarak değil, bütünsel bir işletme olarak düşünmeye başlamanız ve ilerleyen aylarda ve yıllarda kar elde etmek için gerekli tüm adımları attığınızdan emin olmanız gerekir.
Bir ithalat / ihracat derneğine katılmak, bu alanda bir mentor bulmak ve yerel ve ulusal devlet kurumlarıyla temasa geçmek, bu yolda size çok yardımcı olabilir.
Bu yazıda bir ithalat / ihracat işine başlamanın en temellerinden bahsettik. Böyle bir alan esasında detaylı araştırma ve sıkı çalışma gerektiren karmaşık bir konudur, ancak hizmetlerinizi uluslararası ticaret dünyasının bir parçası haline getirmenin heyecanı, buna değer olabilir.
Herhangi bir sorunuz veya yorumunuz varsa lütfen bize ulaşın.